Prezentare comună

Asezare si scurt istoric

          Comuna se situaza la cca. 7 km vest de municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures. Se compune din localitatea Coltau, centru de comuna , si Catalina – sat apartinator. Raul Lapus constituie limita naturala cu comunele Grosi si Recea. Se mai invecineaza cu Sacalaseni , Remetea Chioarului si Satulung.

          Existenta comunei este atestata printr-un document din 1405. Ca si relief se considera o zona deluroasa, subcarpatica. Are in prezent 2451 locuitori.

          Comuna, tinand cont de amplasarea geografica si de relief, dispune de un teren agricol relativ redus si de slaba calitate, exceptand lunca raului Lapus, unde se poate realiza productie agricola satisfacatoare. Datorita acestui fapt, populatia, de-a lungul timpurilor nu si-a putut sustine existenta exclusiv din agricultura. O mare parte a locuitorilor s-a ocupat paralel cu alte meserii, mai ales de industrie mica. Principala ramura a agriculturii a fost legumicultura, care nu necesita mult teren , in schimb absoarbe mai multa munca. Locuitorii comunei au fost recunoscuti pe pietele oraselor chiar mai indepartate pentru produsele lor legumicole. Odata cu industralizarea din anii 1960 numarul crescand al locurilor de munca din Baia Mare, a absorbit cea mai mare parte a fortei de munca, fiind data si distanta foarte mica.