Skip to content Skip to footer

Telefon

Fax

E-mail

Alegeri locale 2024

Cuvântul Primarului
Primărie
Dragi cetățeni ai comunei Coltău,

Ca să cunoști localitatea noastră trebuie sa poposești măcar pentru câteva ore sau mai mult, pentru ca ochii tăi să poată fi mângâiați de frumusețea peisajului, auzul tău să fie stimulat de cântecul păsărilor și murmurul apelor, pentru ca să te poți bucura de generozitatea naturii din această zonă, de ospitalitatea și bunătatea oamenilor locului.

Vă mulțumim că ați ales să ne vizitați!
Cu stimă, Cendes Lajos - Primarul Comunei Coltău
Administrativ
Comuna Coltău
Primar:
Cendes Lajos
Viceprimar:
Sebok Zoltan
Secretar General:
Danciu Alexandru Bogdan
Contabil:
Szolosi Elisabeta
Suprafață:
1295 ha
Intravilan:
107 ha
Populație:
3150
Gospodării:
1325
Nr. Grădinițe:
2
Nr. Școli:
2
Proiecte de construire și reabilitare de clădiri SURSA FONDURILOR
Reabilitare Castel Teleki FONDURI EUROPENE
PROIECTE DE SPORT ȘI RECREERE SURSA FONDURILOR
Amenajare teren de sport cu gazon sintetic în comuna Coltău. FONDURI EUROPENE
PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ SURSA FONDURILOR
„Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna COLTĂU , județul Maramureș – achiziție și instalare puncte de reîncărcare vehicule electrice” FONDURI EUROPENE
„Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziția unui microbuz (vehicul nepoluant) pentru comuna Coltău, județul Maramureș” FONDURI EUROPENE
„Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Coltău , județul Maramureș – achiziționare sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public” FONDURI EUROPENE
Asfaltarea drumuri de interes local in comuna Coltău, județul Maramures FONDURI NAȚIONALE
Compartimente
Comuna Coltău

Financiar-Contabil

Vezi mai mult

Registru agricol

Vezi mai mult

Cultură

Vezi mai mult

Urbanism

Vezi mai mult

Asistență socială

Vezi mai mult

Stare civilă

Vezi mai mult
Vremea Locală
Meteo

Ora locală

6:29 am

Obiective Turistice
Comuna Coltău
Castelul Teleki
Prima atestare documentară a satului provine din 1405, şi este menţionată sub numele Kolcho in documentul Convenţiei de la Leles (oraş în Slovacia), semnat de voievozii Drag şi Balc. L-a stăpânit mai târziu familia Drágffy, iar începând cu anul 1549 aparţine Ţării Chioarului, şi din 1615 regiunea aparţine Principatelor Transilvaniei.

După războiul de independenţă a lui Rakoczi Francisc II. (1703-1711), Coltăul intră în posesia familiei nobiliare Teleki, care primeşte satul cu titlu de donaţie regală şi rămâne la această familie până la terminarea celui de al doilea Război Mondial. Pe proprietatea din Coltău în mijlocul secolului al XVIII-lea contele Teleki Iosif şi strămoşul lui organizează o gospodărie economică, şi construiesc o clădire în stil baroc. Această clădire, pe parcursul a o suta de ani a fost folosită de către familie doar cu ocazia primirii musafirilor care au sosit la raidurile de vânătoare. Cel mai cunoscut stăpân al castelului era Teleki Sandor, fiind discipolul politicianului Tancsics Mihaly, tovarăş de drum al muzicianului Franz Liszt, colonelul cel mai drag ai generarilor Bem şi Garibaldi, prietenul bun al lui Petofi Sandor, Victor Hugo şi cei doi Dumas.
schedule
Program de vizitare
Marti-Duminica: 9-17
Luni si in sarbatori legale inchis
map
Adresă
Coltău, P-ţa Eroilor Nr. 43, jud. Maramureş, România
phone
Telefon
Telefon: +40-0735 804 924
email
Email
Email: casteltelekicoltau@gmail.com
WhatsApp Image 2023-10-25 at 22.57.22
Muzeul Memorial „Petöfi Sándor”
Muzeul Memorial „Petöfi Sándor” este un muzeu județean din Coltău, amplasat în Castelul Teleky. Clădirea este monument istoric, datând de la mijlocul sec. al XVIII-lea, și cuprinde o expoziție documentară dedicată poetului romantic maghiar Petöfi Sándor (1823 - 1849).

Muzeul a fost organizat în anii '50 ai secolului XX în castelul de la Coltău pentru a celebra prietenia poetului cu contele Teleki Sándor și zilele fericite de după căsătoria lui Petöfi cu Szendrey Julia, la 8 septembrie 1847, cu puternic ecou în opera marelui poet.

Clădirea este monument istoric.
Pentru dragoste îmi dau viaţa, dar pentru libertate îmi dau dragostea.
Petöfi Sándor
Personalități Locale
Comuna Coltău
BICENTENARUL NAŞTERII POETULUI PETŐFI SÁNDOR
Sándor Petőfi (n. 1 ianuarie 1823, Kiskőrös, Regatul Ungariei, Imperiul Austriac – d. 31 iulie 1849, Albești, Principatul Transilvaniei, Imperiul Austriac) a fost un poet romantic maghiar de origine slovacă, erou al Revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania.

S-a născut într-o familie modestă: tatăl său, Ștefan Petrovics (n. 15 august 1791 – d. 21 martie 1849), era un meșter măcelar de origine sârbă din comitatul Nitra, iar mama sa, Maria Hrúz (n. 26 august 1791 – d. 17 mai 1849), era de origine burgheză slovacă din Kecskemét. Sándor Petőfi a fost botezat în biserica luterană din Kiskőrös. ...

Avea șapte ani când s-au mutat la Kiskunfélegyháza, pe care mai târziu avea să îl considere orașul său natal. Tatăl lui a încercat să-l dea la cele mai bune școli. În total Petőfi a învățat la nouă școli, având vârsta de abia 5 ani când a început școala. Când poetul a împlinit vârsta de 15 ani, familia lui și-a pierdut toată averea ca urmare a inundațiilor din 1838 și a girării unei rude. Petőfi a fost nevoit să părăsească școala și să lucreze ca actor la Pesta, învățător la Ostffyasszonyfa și soldat în Sopron.

În 1842, i-a fost publicată în ziarul Athenaeum o poezie pe care a semnat-o Petrovics Sándor. În același an, la 3 noiembrie, a publicat prima poezie semnată Petőfi.

La început, el era mult mai interesat de actorie și în vara anului 1841 și-a început scurta carieră în acest domeniu. A făcut parte din trupa lui Károly Sepsy, cu doar 6 actori. Fiind o trupă foarte săracă, a renunțat la actorie la sfârșitul acestui an și a hotărât să își continue studiile la colegiul din Pápa. În 1844 a mers pe jos de la Debrețin până la Pesta ca să găsească un editor pentru poeziile lui. În poeziile lui, foarte apreciate, folosea elemente populare, tradiționale, deseori cu rime folosite și în cântecele populare. În 1845 a scris cea mai lungă lucrare, poemul narativ „János vitéz”.
Articole
Comuna Coltău
La data de 20 octombrie 2023 la muzeu s-a deschis o nouă expoziție permanentă Petőfi-Szendrey, denumită "Soarta m-a binecuvântat cu o iubire fericită"
« de 4 »

Ultima actualizare: 11:24 | 11.06.2024

Sari la conținut